Reportáž

Premiér Sobotka zahájil činnost NK

Konferencí Evropské vize České republiky zahájil ve čtvrtek svou činnost Národní konvent o Evropské unii. Ten má sloužit jako nová diskuzní platforma pro hledání shody na národních prioritách a intenzivnější debatu o EU.

„Chceme být aktivními členy Evropské unie, proto také chceme vést diskuzi uvnitř České republiky. Musíme si uvědomit, že Evropa jsme my, a proto je důležité o budoucnosti Evropské unie mluvit,“ uvedl při zahájení předseda vlády Bohuslav Sobotka.

Připomněl jedno z hesel Občanského fóra při prvních svobodných volbách – „Zpátky do Evropy“, které mělo tehdy silnou podporu veřejnosti. Evropská unie je podle něj stále „bezpečný přístav“, který Česku garantuje alespoň minimální stabilitu a prosperitu.

Evropa musí dodržovat pravidla

Vrátil se také k nedávnému zformování Evropské komise. Sobotka ocenil, jak Jean-Claude Juncker „zamíchal“ rozdělením resortů eurokomisařů. Tím podle premiéra ukázal, že chce vést nezávislou komisi, což odpovídá požadavku Česka na silnou komisi. Přesto připustil, že z portfolia pro českou zástupkyni Věru Jourovou nadšený nebyl.

Za důležité Sobotka pokládá dodržování pravidel v EU. Kritizoval například Řecko, které v minulosti vykazovalo nepravdivé údaje o svém hospodářském vývoji, což vedlo ke krizi v EU nebo výjimky pro velké členské státy z dodržování rozpočtových podmínek paktu růstu a stability. Česko je podle něj připravené své závazky ohledně rozpočtových pravidel plnit.

Odmítl také existenci daňových rájů v EU. „V Evropě by daňové ráje typu Kypru fungovat neměly,“ soudí premiér. „Je jednou z velkých chyb, že existují daňové ráje, že Evropa připustila daňový dumping. Takové věci je třeba odstranit,“ vyzval na tiskové konferenci po svém vystoupení.

Euro přijmeme. Otázkou je kdy

Zopakoval rovněž, že ohledně přijetí eura v Česku už otázka nezní zda, ale pouze kdy. Sobotkův kabinet počítá se vstupem země do eurozóny po roce 2018. O přesném termínu má rozhodnout až příští vláda, řekl premiér. Zatím chce dělat takovou hospodářskou politiku, která vstup do eurozóny umožní – především držet rozpočtové deficity pod třemi procenty HDP.

„Proto vláda přistoupila k fiskálnímu paktu a usilujeme o jeho ratifikaci v Senátu poté, co byl přijat ve Sněmovně. Proto také budeme chtít v rámci implementace evropských pravidel přijmout ústavní zákon o dluhové mzdě, což je další důležitá podmínka, abychom se v budoucnu mohli připojit k eurozóně,“ řekl.

Před Sobotkou vystoupil předseda Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD), podle něhož je proces vícerychlostní EU v současnosti už nezvratný a Česko by se podle něj mělo zařadit do tvrdého integračního jádra.

EU není vězení

„Evropská unie není vězení. Pokud někdo nechce být v Evropské unii, tak by mu nemělo být bráněno v odchodu a držet ho tam za každou cenu,“ poznamenal k úvahám ve Velké Británii.

Také podle místopředsedy Senátu Zdeňka Škromacha (ČSSD) nesmí Česko stát mimo hlavní rozhodovací proudy v EU. Současný stav Unie je podle něj dlouhodobě neudržitelný. „Evropská unie se musí rozhodnout, zda půjde cestou užší federalizace směřující ke Spojeným státům evropským, či se omezí na pouhou ekonomickou spolupráci,“ zdůraznil.

Státní tajemník Tomáš Prouza upozornil na připravovanou novou strategii pro působení Česka v EU. V nejbližší době má koncepce směřovat do připomínkového řízení mezi vládní rezorty a do obou komor Poslanecké sněmovny. Na konci letošního nebo začátku příštího roku by pak měla začít veřejná debata, uvedl na tiskové konferenci.

Jsou Češi euroskeptici?

V proslovu poukázal na české skeptické nálady vůči EU. „49 procent Čechů řeklo v průzkumu České televize před evropskými volbami, že nevidí žádný přínos našeho členství v EU. To je pro mě ta nejhorší zpráva a jasně definovaný úkol, co dál dělat,“ řekl.

„V konkrétních oblastech však Češi chtějí více Evropy – třeba v boji s nezaměstnaností, ochraně životního prostředí či ve zdravotnictví. To je tou nejlepší zprávou, že když se začneme bavit o konkrétních věcech, není pravda, že Češi jsou euroskeptičtí,“ dodal.

Vedoucí zastoupení Evropské komise Jan Michal se vyjádřil, že EU by měla získat důvěru občanů tím, že najde politickou vizi a společný obsah, který bude mít dopad na životy občanů. „Je třeba, aby EU řešila problémy, které jí přísluší, takové, jež nelze řešit na nižší úrovni. Měla by být velká ve velkých věcech a malá v malých,“ řekl.

Národní konvent o EU je novou platformou pro diskuse o unii a stanovení českých zájmů v ní. Výsledkem debat mají být doporučení pro vládu. Činnost konventu zahájila ve čtvrtek konference o evropských vizích Česka. Do konce roku se mají konat tři kulaté stoly na evropská témata a příští rok dalších deset takových setkání.

Výsledkem kulatých stolů budou doporučení, která budou pravidelně předkládána tvůrcům české evropské politiky jako podklad pro tvorbu národních pozic. Výstupy budou rovněž prezentovány na Výboru pro EU a na jednání Pracovního týmu Rady hospodářské a sociální dohody pro EU.

Marie Bydžovská, Euroskop.cz

Projev předsedy vlády Bohuslava Sobotky na zahajovací konferenci najdete zde.

 

 

fotogalerieaudiovideo

 

 

Záznam konference:

video

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality