KULATÝ STŮL: Energetická bezpečnost

Národní konvent o EU zorganizoval první letošní debatu. U kulatého stolu se sešli odborníci na energetickou bezpečnost

Diskusní platforma Národní konvent o Evropské unii pokračuje v pořádání kulatých stolů, na základě kterých vzniknou doporučení pro vládu. V pátek 27. února 2015 se uskutečnila debata s názvem Aktuální otázky v oblasti energetické bezpečnosti. Stala se tak první odbornou diskusí v České republice po zveřejnění plánu energetické unie. Kulatý stůl zahájil státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza a dále se ho mimo jiné zúčastnili europoslanci Pavel Svoboda, Evžen Tošenovský a Michaela Šojdrová, poslanec Jan Zahradník či senátor Antonín Maštalíř.

Cílem setkání bylo iniciovat hlubší diskusi o energetické bezpečnosti. Rozvoj energetické politiky se totiž stal jednou z priorit nové Junckerovy Komise. Evropa se v současnosti připravuje na vytvoření energetické unie, její plán ve středu 25. února 2015 oficiálně představil místopředseda Evropské komise Maroš Šefčovič. Česká republika se proto musí rozhodnout, jaké zájmy ve vznikajícím projektu hájit a jakou roli v energetické unii chce nebo může hrát.

Kulatý stůl se také zaměřil na regionální spolupráci v energetické bezpečnosti, a to například v oblasti infrastruktury nebo při posilování diverzifikace zdrojů. Účastníci dále prodiskutovali aktuální výzvy pro Českou republiku a další členské státy.

Jednání bylo organizováno ve spolupráci s Institutem pro evropskou politiku EUROPEUM. Po kulatém stole bude zveřejněno doporučení, které obdrží vláda a tvůrci evropské politiky v ČR.

Národní konvent rozšiřuje své aktivity za hranice odborných debat, proto začal ve spolupráci s regionálními Eurocentry zajišťovat semináře pro veřejnost na témata kulatých stolů. První seminář s názvem Jak nejlépe zajistit energetickou bezpečnost Evropy? se uskutečnil 17. února 2015 v Praze a více si o něm můžete přečíst zde. Diskusi na obdobné téma poté zorganizovalo i Eurocentrum Ostrava a Eurocentrum Ústí nad Labem.

podkladovy_dokumentdoporucenifotogalerie

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality