ODBORNÝ SEMINÁŘ: Migrace

Téma migrace se dostalo na půdu Poslanecké sněmovny v rámci semináře ve spolupráci s Národním konventem o EU

Výbor pro evropské záležitosti PSP ČR uspořádal v úterý 30. června 2015 ve spolupráci s Národním konventem o Evropské unii seminář s názvem Aktuální otázky migrace. Na semináři promluvili zástupci poslaneckého Výboru pro evropské záležitosti, Ministerstva vnitra ČR, Úřadu vlády ČR nebo Evropské komise. Seminář zahájil předseda Výboru pro evropské záležitosti PS PČR Ondřej Benešík a předsedkyně Podvýboru pro migraci a azylovou politiku Helena Langšádlová.

Dále promluvil první náměstek ministra vnitra Jiří Nováček, ředitel odboru azylové a migrační politiky MV ČR Tomáš Haišman a vedoucí české pobočky Mezinárodní organizace pro migraci Lucie Sládková. O své zkušenosti při řešení problémů spojených s migrací se podělil ředitel pro migraci a ochranu Laurent Muschel z Evropské komise.

Dramatická situace, kdy na jihu Evropy přicházejí o život stovky uprchlíků, si žádá rychlou a účinnou reakci nejen ze strany Evropské unie jako celku, ale i jednotlivých členských států. Současná migrační krize byla také předmětem červnové Evropské rady za účasti předsedy vlády Bohuslava Sobotky.

Na summitu se společným úsilím zemí Visegrádu podařilo prosadit odmítnutí principu povinných kvót při přerozdělování uprchlíků. Členské státy budou mít nadále právo svobodně rozhodnout o způsobu pomoci poskytnuté nejvíce zasaženým zemím. Výsledný text obsahuje jasný odkaz na dobrovolnou účast členských států dle jejich možností při přerozdělování uprchlíků. Dohoda na dalších krocích musí být navíc přijata konsenzem.

„Předseda vlády odjížděl na Evropskou radu hájit názor, že přístup k řešení současné migrační situace musí být komplexní, solidární mechanismy v EU musí i nadále zůstat dobrovolné a ČR je připravena se na řešení výzev spojených s migrací dobrovolně podílet. Evropská rada se přesně na těchto bodech shodla,“ komentuje státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza, který na semináři představil závěry Evropské rady a pozice České republiky v oblasti migrace.

fotogalerie

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality