DOPORUČENÍ: Podoba víceletého finančního rámce po roce 2020

Národní konvent o Evropské unii zveřejnil ve středu 10. 10. 2018 svá doporučení, která jsou výstupem národní diskuze o podobě víceletého finančního rámce po roce 2020, jíž se zúčastnili zástupci státní správy, obou komor Parlamentu ČR, hospodářských a sociálních partnerů, společně s reprezentanty evropských institucí a neziskového sektoru.

Národní konvent o EU na základě proběhlé diskuse vydal následujících šest doporučení:

  • Pozice České republiky v rámci jednání o VFR po roce 2020 by měla jasně vycházet z dlouhodobé hospodářské strategie, která komplexně zhodnotí současný stav, identifikuje priority a formuluje scénáře v souvislosti s možnou změnou pozice ve vztahu k rozpočtu EU z čistého příjemce na čistého přispěvatele.
  • Pro Českou republiku zůstávají prioritami pro VFR po roce 2020 kohezní a společná zemědělská politika. V jejich rámci je ale potřebné reagovat i na nové výzvy, jako je například hospodaření s vodou a boj se suchem a degradací půdního fondu.
  • Česká republika by se měla zaměřit na zjednodušení nastavení VFR po roce 2020 a zajištění jeho transparentnosti.EU by měla mít jednoduchý a transparentní systém příjmů. Není proto potřeba zavádět nové zdroje rozpočtu EU.
  • S ohledem na větší využití nových finančních nástrojů na VFR 2020+ by bylo vhodné zřídit jedno kontaktní místo v ČR pro tyto nástroje. Vhodnou platformou se jeví transformovaná Českomoravská záruční a rozvojové banka. Současný VFR by měl být využit na přípravu bezproblémového čerpání prostředků z těchto nástrojů v nadcházejícím VFR.
  • Česká republika by měla zřídit kontaktní místo i pro centrálně řízené programy, na jejichž čerpání bylo alokováno více finančních prostředků, a zajistit tak dostatečné zázemí pro potenciální žadatele o podporu, která by měla vést k větší úspěšnosti čerpání těchto prostředků.
  • Česká republika by se měla zaměřit na prosazení tematické koncentrace, harmonizaci pravidel pro čerpání v rámci tradičních priorit a u centrálně řízených programů a odstraňování legislativních a nelegislativních bariér na národní úrovni, aby se zvýšila absorpční kapacita, zejména u malých a středních podniků.

 

 

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality