DOPORUČENÍ: Potenciál formování podobně smýšlejících koalic v EU po brexitu

Národní konvent o Evropské unii zveřejnil ve středu 20.2. 2019 svá doporučení, která jsou výstupem národní diskuze o Potenciálu formování podobně smýšlejících koalic v EU po brexitu, jíž se zúčastnili zástupci státní správy, obou komor Parlamentu ČR, hospodářských a sociálních partnerů, společně s reprezentanty evropských institucí a neziskového sektoru.

Národní konvent o EU na základě proběhlé diskuse vydal následující 4 doporučení:

  • Česká republika by měla přistupovat k vytváření koalic v Evropské unii flexibilně a pragmaticky dle projednávaného tématu s jasně definovanými pozicemi. Například v případě dokončení liberalizace vnitřního trhu může spolupracovat se zeměmi v rámci Nové Hansy, v oblasti infrastruktury či digitální agendy se nabízí využít potenciálu Slavkovského formátu a Visegrádské čtyřky
  • Česká republika by měla při prosazování svých jasně definovaných priorit využít rostoucí síly sousedních zemí, tedy zejm. Německa a Polska.
  • Česká republika by měla usilovat o úzkou vazbu na eurozónua konstruktivně se účastnit všech formátů spolupráce, které eurozóna nečlenským zemím nabídne. Česká republika by měla také podporovat otevřenost těchto formátů.
  • Česká republika by měla aktivně podporovat Češky a Čechy působící v evropských institucích. Současně by s těmito institucemi i s českými europoslanci měla úzce spolupracovat.

 

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality