KULATÝ STŮL: Strategická autonomie Evropské unie

21. května 2021 se prostřednictvím online platformy Webex Teams uskuteční další kulatý stůl Národního konventu o Evropské unii, tentokrát na téma: Strategická autonomie EU. Debata se uskuteční od 9:00 do 11:00. O tématu budou diskutovat zástupci státní správy, vzdělávacího sektoru, podnikatelské sféry, sociální partneři a další pozvaní hosté. Odborným garantem tohoto kulatého stolu je Institut pro evropskou politiku (EUROPEUM)

„Strategická autonomie EU“ se stala v poslední době často skloňovaným pojmem, a to v reakci na geopolitické změny: ústup USA z role garanta mezinárodního řádu, rostoucí moc Číny a s tím související konflikt s USA, stagnující multilaterální systém i celosvětové výzvy (změny klimatu, pandemie covidu-19). Koncept se ale objevuje již mnohem dříve, a to zejména v souvislosti s bezpečnostní a obrannou politikou EU. Rada EU jej poprvé použila v listopadu 2013 a termín zaujal prominentní místo v textu Evropské globální strategie z roku 2016.
Nemá-li „strategická autonomie“ znamenat snahu o vytvoření naprosté soběstačnosti EU ve smyslu zpřetrhání hlavních dosavadních partnerství, ale o omezení závislosti EU na vnějších politických i ekonomických faktorech a posílení schopnosti EU bránit své zájmy, je nutné v rámci kulatého stolu Národního konventu o EU prodiskutovat následující otázky.

 

Hlavními diskuzními okruhy tohoto kulatého stolu jsou:

  1. V jakém rozsahu „strategickou autonomii“ EU definovat, v jakých oblastech se projevuje a jaké nástroje lze použít?
  2. Jaký je vztah strategické autonomie EU k USA a NATO?
  3. Jakou pozici EU zaujme, bude-li napětí mezi USA a Čínou pokračovat? Bude EU posilovat i jiná partnerství?

 

 

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality