KULATÝ STŮL: Imigrace do EU ve světle současné azylové krize

Národní konvent o EU uspořádal kulatý stůl na téma migrace

V úterý 25. listopadu 2014 se uskutečnil kulatý stůl na téma migrace, který byl součástí nové diskusní platformy Národní konvent o Evropské unii. Na jednání s názvem Imigrace do EU ve světle současné azylové krize se sešli zástupci státní správy, obou komor Parlamentu ČR, sociálních partnerů, reprezentanti evropských institucí a neziskového sektoru.

Kulatý stůl byl vyústěním několikatýdenních příprav, v rámci kterých odborně sestavená pracovní skupina vytvořila podkladový dokument. Ten sloužil jako základní východisko pro jednání. Zainteresované subjekty měly možnost připojovat k dokumentu stanoviska. Všechny komentáře byly obsahem jednání a promítly se do programu kulatého stolu, který řešil jedno z nejaktuálnějších témat evropské integrace.

„K migraci jsme se vždy stavěli tak, že se nás netýká. Teď je ale situace jiná, do EU proudí několik tisíc přistěhovalců týdně, kteří po překročení italských nebo řeckých hranic mizí v Evropě. ČR navíc v poslední době zaznamenala nárůst imigrantů z konfliktních regionů,“ řekl k problematice státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza a dodal, že migrace je velmi palčivým tématem, od kterého jako stát nemůžeme dávat ruce pryč.

Kulatý stůl, který se konal v Lichtenštejnském paláci, pořádal Úřad vlády ČR s think-tankem Evropské hodnoty. Výstupem kulatého stolu bude doporučení, které vznikne přibližně týden po jednání a jehož stručný obsah pak bude umístěn na oficiálním webu Národního konventu.

Doporučení bude následně prezentováno na Výboru pro EU a na jednání Pracovního týmu Rady hospodářské a sociální dohody pro EU.

Kulatý stůl je pořádán v rámci nové diskusní platformy Národní konvent o Evropské unii. Cílem konventu je podpořit celospolečenskou diskusi o směřování a prioritách ČR v Unii.

 

podkladovy_dokumentdoporucenifotogalerievideo

 

 

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality