DOPORUČENÍ: Evropská digitální agenda

Digitální agendu by měl řešit jeden úřad, radí Národní konvent vládě

Vyčlenit pro digitální agendu jeden úřad, co nejrychleji odstranit překážky přeshraničního online obchodu, dodržovat princip digital by default a především myslet digitálně. To jsou některá doporučení pro oblast evropské digitální agendy, které ve čtvrtek 28. května 2015 vydal Národní konvent o Evropské unii.

„Je načase zbořit digitální hranice jednotlivých států a začít plně využívat všech výhod, které nám současný digitální svět nabízí. Povede to k posílení ekonomiky a zlepšení konkurenceschopnosti,“ vysvětluje státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza a dodává, že digitální agenda je jedním z hlavních priorit současné Komise. Podle doporučení Národního konventu by měla být i prioritou České republiky.

Konvent v závěrech kulatého stolu doporučuje usilovat o naplňování digitální agendy v celé šíři, tedy v oblasti digitální ekonomiky, digitální veřejné správy, rozvoji infrastruktury, vzdělávání a dovedností. Digitální agendu by měl v rámci státní správy koordinovat jeden úřad s jasně vymezenou funkcí. Ten by měl navíc propojit jednotlivé resortní koncepce a strategie rozvoje v oblasti digitální agendy.

Dále by podle Konventu měla ČR co nejrychleji odstranit překážky pro přeshraniční online obchodování v rámci EU a vzít za svůj princip digital by default. Tato zásada vyžaduje, aby jakákoliv nově zaváděná veřejná služba byla vyvíjena pro provoz v online verzi a byla dopředu testována z hlediska komfortu jejích uživatelů.

Závěry vznikly z dubnového jednání ve velmi reprezentativním složení. Zúčastnili se jej například předseda hospodářského výboru PSP ČR Ivan Pilný, Ondřej Filip ze sdružení CZ.NIC, členka představenstva IBM Milena Jabůrková, Gabriella Cseh z evropské divize Facebooku a další zástupci státní správy, politické reprezentace, sociálních partnerů, byznysu a neziskových organizací. O své zkušenosti se dále podělil Peter Stephens z britského ministerstva obchodu a inovací a Jo Power z kabinetu britského premiéra. Cílem kulatého stolu bylo prodiskutovat oblast evropské digitální agendy a jednotného digitálního trhu v rámci Evropské unie.

 

podkladovy_dokumentdoporucenifotogalerievideo

 

English versions (Recommendations to the Government of the Czech Republic and Discussion Paper for the roundtable):

podkladovy_dokumentdoporuceni

 

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality