KULATÝ STŮL: Sociální dimenze evropské integrace

Národní konvent se zaměřil na sociální pilíř evropské integrace. Kulatého stolu se zúčastnila eurokomisařka Marianne Thyssen a ministryně Michaela Marksová

Národní konvent se už potřetí věnoval sociální politice. Po kulatém stole k zaměstnanosti a pracovní mobilitě otevřel obecnější diskuzi o sociální dimenzi evropské integrace. Kulatý stůl se uskutečnil v pátek 29. dubna 2016. Kromě eurokomisařky Marianne Thyssen a ministryně Michaely Marksové se jej zúčastnili i zástupci Evropského parlamentu Martina Dlabajová, Olga Sehnalová, Michaela Šojdrová nebo Pavel Svoboda.

Komise návrh evropského pilíře sociálních práv představila počátkem března a zahájila jím širokou veřejnou konzultaci na toto téma, která potrvá do konce roku. Role sociální politiky je pro budoucnost evropského projektu klíčová. Odborná i politická debata předcházející současnému procesu prohlubování Hospodářské měnové unie ukazuje, že projekt evropské měny není ve všech aspektech kompletní. Důsledky hospodářské krize proto mají silně asymetrické dopady na jednotlivé státy eurozóny a vytvářejí makroekonomické nerovnováhy, které brzdí hospodářský růst. Další úspěch eurozóny proto závisí i na schopnosti členských států vyrovnávat se s hospodářskými výkyvy a reagovat na ně odolnými trhy práce nebo efektivním systémem sociálního zabezpečení.

„Návrh představuje významný krok k řešení této odolnosti i efektivity, a také k dobudování chybějící architektury společné evropské měny. Česká republika má jeden z nejvýkonnějších sociálních systémů v EU a nejnižších měr nezaměstnanosti, můžeme tedy sloužit jako dobrý příklad. Mně osobně zajímá, co Komise udělá pro to, aby velké plány nezůstaly jen na papíře, a jakým způsobem se Česká republika může do pokračování debaty zapojit,“ okomentoval státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza.

Na základě kulatého stolu bude vytvořeno doporučení pro vládu a další tvůrce evropské politiky.

fotogaleriepodkladovy_dokument

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality