DOPORUČENÍ: Konference o budoucnosti Evropy z pohledu České republiky

Národní konvent o Evropské unii zveřejnil svá doporučení, která jsou výstupem národní diskuze o konferenci o budoucnosti Evropy z pohledu ČR, jíž se zúčastnili zástupci státní správy, obou komor Parlamentu ČR, hospodářských a sociálních partnerů, společně s reprezentanty evropských institucí, neziskového sektoru a akademickými pracovníky.

Národní konvent o EU na základě proběhlé diskuse vydal následující 4 doporučení:

  • Česká republika by měla v rámci Konference o budoucnosti Evropy umožnit zapojení co nejširšímu spektru aktérů působících na místní, krajské a národní úrovni včetně široké veřejnosti. Doporučuje se zvážit vedení debaty po dvou liniích – tematické a institucionální, přičemž specifické formáty a zaměření diskusí by mělo být vždy uzpůsobeno konkrétnímu publiku.
  • V České republice by se v rámci Konference o budoucnosti Evropy měla primárně diskutovat témata těšící se dlouhodobému zájmu občanů. Jedná se zejména o bezpečnost, klimatické změny, zdravotnictví a vnitřní trh. Za účelem zajištění kontinuity by měla být témata diskutovaná v rámci konference propojena s tématy českého předsednictví v Radě EU.
  • Česká republika by měla Konferenci o budoucnosti Evropy využít k obecnému zvýšení povědomí české veřejnosti o členství České republiky v EU, fungování EU a o nadcházejícím českém předsednictví v Radě EU.
  • Konference o budoucnosti Evropy by měla mít co nejjednodušší organizační strukturu. S ohledem na pandemickou situaci by bylo vhodné zajistit vhodné online prostředí na debatu, které by umožňovalo inkluzivní účast, ale zároveň by bylo odolné vůči možnému šíření dezinformací či monopolizaci debaty jenom omezeným počtem aktérů. Doporučuje se využít všechny dostupné poznatky související s fungováním jiných platforem umožňujících volnou diskusi, jako jsou například sociální sítě. Prioritou by ale měla zůstat prezenční účast, která zajistí inkluzivní debatu.

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality