DOPORUČENÍ: Reforma systému obchodování s emisními povolenkami EU ETS

Národní konvent o Evropské unii zveřejnil svá doporučení, která jsou výstupem národní diskuze o reformě systému obchodování s emisními povolenkami EU ETS, jíž se zúčastnili zástupci státní správy, obou komor Parlamentu ČR, hospodářských a sociálních partnerů, společně s reprezentanty evropských institucí, neziskového sektoru a akademickými pracovníky.

Národní konvent o EU na základě proběhlé diskuse vydal následujících 5 doporučení:

  • Česká vláda by měla požadovat po Evropské komisi vypracování posouzení dopadů navrhovaných reforem systému EU ETS na sektory v EU ETS i mimo EU ETS a to na úrovni jednotlivých členských států.
  • Česká republika by měla podpořit rozšíření EU ETS o ty sektory, kde jednotné zpoplatnění emisí uhlíku přinese jasnou přidanou hodnotu. Česká republika by se tak měla postavit kladně k otázce zahrnutí sektorů námořní dopravy a mezinárodní letecké dopravy do systému EU ETS (či k vytvoření paralelního systému pro tyto sektory). Naopak Česka republika by se měla postavit zdrženlivě či záporně k zahrnutí sektorů silniční dopravy a budov do systému EU ETS, jelikož v těchto sektorech existují optimálnější nástroje pro snižování emisí, které by Česká republika měla nadále využívat.
  • Česká republika by měla prosazovat takové úpravy systému EU ETS, které povedou k předvídatelnému vývoji ceny povolenky a tím i stabilitě investičního prostředí.
  • Mechanismus uhlíkového vyrovnání na hranicích by měl být zaveden v souladu s pravidly Světové obchodní organizace a měl by podporovat konkurenceschopnost průmyslu členských státu i EU jako celku.


Sdílet tento příspěvek

Další aktuality