KULATÝ STŮL: Vztah EU a USA po nástupu Bidenovy administrativy

23. dubna 2021 se prostřednictvím online platformy Webex Teams uskuteční další kulatý stůl Národního konventu o Evropské unii, tentokrát na téma: Příležitosti pro posílení vztahů Evropské unie a USA po nástupu Bidenovy administrativy. Debata se uskuteční od 9:00 do 11:00. O tématu budou diskutovat zástupci státní správy, vzdělávacího sektoru, podnikatelské sféry, sociální partneři a další pozvaní hosté. Odborným garantem tohoto kulatého stolu je Vysoká škola ekonomická v Praze.

Transatlantická ekonomická spolupráce generuje celkem 6,2 bilionu dolarů ročně a vytváří až 16 milionů pracovních míst, která jsou navázaná na aktivity firem na obou stranách Atlantiku. Je to největší a nejbohatší trh světa, který představuje polovinu celkové spotřeby a téměř jednu třetinu světového HDP z hlediska kupní síly (Hamilton, Quinlan, 2021). Podle dat Světové obchodní organizace (2021) je Evropská unie pro Spojené státy z hlediska exportu po Kanadě druhým největším obchodním partnerem; USA pro EU dokonce prvním. Navzdory rostoucím trhům, jako je Čína, tak vzájemný obchod zůstává pro EU a USA zásadní. Žádné jiné subjekty světové ekonomiky nemají tak propracované vzájemné obchodní a jiné ekonomické či politické vztahy co do své komplexní povahy jako USA a EU.
Páteří

Hlavními diskuzními okruhy tohoto kulatého stolu jsou:

  1. Může mít transatlantické partnerství globální ambici v oblastech, ve kterých se EU a USA v posledních letech rozcházely?
  2. Lze očekávat, že nastane pozitivní posun v řešení sporů a odstranění uvalených cel ve vzájemném obchodě i dalších problematických oblastech?
  3. Jakým způsobem může transatlantické vztahy EU – USA ovlivnit vlastní politika a autonomní pozice Velké Británie?
  4. Jaké jsou zájmy Česka z hlediska vztahů EU a USA? Jaký je pro Českou republiku potenciál v dalším rozvoji obchodu, bezpečnostní spolupráce, digitálního prostoru a dalších oblastí?

 

 

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality