DOPORUČENÍ: Udržitelná mobilita v kontextu balíčku „Fit for 55“

Národní konvent o Evropské unii zveřejnil svá doporučení, která jsou výstupem národní diskuze o tématu udržitelná mobilita v kontextu balíčku „Fit for 55“, jíž se zúčastnili zástupci státní správy, obou komor Parlamentu ČR, hospodářských a sociálních partnerů, společně s reprezentanty evropských institucí, neziskového sektoru a akademickými pracovníky.

Národní konvent o EU na základě proběhlé diskuse vydal následujících 5 doporučení:

1. Vláda ČR by měla být obezřetná při úvaze o posunutí data ukončení prodejů vozidel s nenulovými emisemi. Návrhem Fit for 55 stanovený rok 2035 bude podle všeho většinově preferovanou volbou Rady EU, a proto by měla vláda ČR své pozice na jednáních jasně zdůvodňovat a vyargumentovat. Výsledné kompromisní datum bude jistě ovlivněno také debatami nad novou emisní normou Euro 7.

2. Vláda ČR by měla požadovat revizi metodiky stanovení cílů pro osobní a nákladní dobíjecí/plnící infrastrukturu. Z pohledu osobní dopravy se cíle zdají s ohledem na ambice Fit for 55 nedostatečné, z pohledu nákladní dopravy příliš ambiciózní.

3. Vláda ČR by měla zvážit vytvoření jednotného konceptu pro komunikaci čisté mobility. Výzvou se zdá být právě strategická komunikace čisté mobility a komunikace směrem k českým spotřebitelům.

4. Vláda ČR by měla brát v úvahu technologickou neutralitu a kontinuálně a jednomyslně podporovat dostupná řešení pro dekarbonizaci dopravy (např. pomocí daňových a odvodových nástrojů) – elektromobilitu, vodíkové technologie i vývoj bio- a syntetických paliv.

5. Vláda ČR musí využít dostupných finančních rámců EU pro obměnu vozového parku veřejné hromadné dopravy, stejně jako pro motivaci spotřebitelů k jejímu využívání pomocí vhodných pobídek a obecně pro rozvoj udržitelné mobility v ČR.


Sdílet tento příspěvek

Další aktuality